Wat is hypnose nou eigenlijk?
Hypnose, trance is naar binnen gerichte aandacht. Op dezelfde manier waarop je met je aandacht gericht bent op een spannende film of sportwedstrijd, of verdiept bent in een boek, richt je nu je aandacht naar binnen.
Deze aandacht is ook nog op een andere manier vergelijkbaar: op het moment dat je helemaal verdiept bent in die film, sportwedstrijd of dat boek, ben je de wereld om je heen even helemaal vergeten. Je zit er als het ware helemaal in, maar op het moment dat iets of iemand in de kamer je aandacht vraagt kun je daar naar overschakelen.
Op dezelfde manier werkt ook hypnose; je bent even helemaal verdiept in jezelf, maar als iets of iemand in je omgeving je aandacht vraagt, kun je overschakelen.
Daarom is hypnotherapie ook niet eng: net als bij het lezen of het kijken naar een film heb je je volle aandacht er weer bij als dat nodig is. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je allerlei gekke dingen gaat doen in trance: je doet niets wat je zelf niet wil.
Er zijn verschillende vormen van trance en dat heeft voornamelijk te maken met de diepte van de trance. De lichtste vorm van trance is die van de zelfhypnose.
De diepte van de trance of hypnose die ik in mijn werk gebruik varieert per sessie, per cliënt en zelfs tijdens de sessie. Ik besteed namelijk geen enkele tijd en aandacht aan het tot stand brengen van een andere bewustzijnstoestand. De reden hiervoor is dat met de juiste vraagstelling en het richten van de aandacht op het thema waar iemand aan wil werken er ‘vanzelf’ een andere bewustzijnstoestand ontstaat. Deze is niet zo diep als de leek vaak veronderstelt om de eenvoudige reden dat cliënt en therapeut tijdens de sessie met elkaar in contact moeten blijven. De cliënt kan zich achteraf dan ook alles herinneren en kan op elk moment van de sessie de ogen open doen als hij of zij dat wil.
Hypnose: feiten en misverstanden
Rondom hypnose bestaan veel misverstanden en onjuiste vooroordelen. De meeste daarvan komen voort uit ‘hypnose shows’, waarbij mensen aan de wil van de hypnotiseur lijken overgeleverd. Hij gebruikt deze technieken om mensen te vermaken en is dan ook zeer goed in het uitkiezen van mensen, die het makkelijkst te beïnvloeden zijn en bereid zijn om aan zijn act mee te werken. Dergelijke toneel hypnose heeft niets te maken met de hypnose zoals die wordt toegepast in hypnotherapie.
Het woord hypnose is afkomstig van het Griekse woord ‘hypnos’, dat slaap betekent. Hypnose is echter geen slaap: in trance blijft men bewust en alert. Het is een toestand van diepe ontspanning en concentratie, die eerder raakvlakken heeft met yoga en meditatie. Men krijgt extra controle over zichzelf, in plaats van controle te verliezen. Ieder gewenst moment kan men zelf uit de trance komen en terug keren naar het normale bewustzijn. Niemand hoeft dus bang te zijn niet meer uit een hypnose te kunnen komen.
Voor therapie is het belangrijk dat de trance niet té diep is omdat je de hele trance door in staat moet zijn om met mij te communiceren.
Een hypnotiseur kan niemand onvrijwillig hypnotiseren. Hypnose kan alleen ontstaan vanuit een vrijwillige samenwerking. Hypnose is daarom in zekere zin altijd een vorm van zelfhypnose. Iedereen die dat wil kan een bepaald niveau van trance bereiken.
Hypnotherapie doe je met z’n tweeën, in samenwerking; als iemand eigenlijk niet wil, gebeurt er niets.
Het geweten blijft altijd functioneren, men zal óók onder hypnose nooit iets doen wat niet met het geweten overeenstemt.
Wanneer kom je in aanmerking voor hypnotherapie
Er kunnen perioden in je leven zijn waarin je niet lekker in je vel zit. Soms is de oorzaak daarvan duidelijk, soms niet. Je bent bijvoorbeeld down, verdrietig, afgesloten van je gevoel of je hebt geen of weinig energie. Deze gevoelens en gedachten kunnen je belemmeren in je dagelijkse bezigheden, bijvoorbeeld op het werk, bij de studie of in de thuissituatie. Therapie kan uitkomst bieden bij vele psychische klachten en lichamelijke problemen, zoals:
- Oplossen van psychische problemen zoals: nervositeit, (faal-)angst, fobieën, examenvrees
- Gedragsproblemen: zoals gebrek aan assertiviteit, sociale vaardigheden
- Klachten van depressieve aard: depressie, minderwaardigheidcomplex, onzekerheid
- Verwerken van trauma’s
- Stressgevoelige klachten
- Burn-out
- Emotionele problemen, zoals rouwverwerking, echtscheiding of andere pijnlijke ervaringen
- Oplossen van slaapproblemen
- Opheffen of verzachten van lichamelijke klachten
- Het versterken van genezingsprocessen
- Verbeteren van concentratie en geheugen (studie-, werk-, sportprestaties)
- Inzicht krijgen in de eigen persoonlijkheid en mogelijkheden
- Relatieproblemen
- Seksuele problemen
- Oplossen van psychosomatische klachten zoals: hyperventilatie, maag,- darmklachten etc.
- Stoppen met roken
- Zwangerschapsbegeleiding: hypnose en bevallen