Zwangerschapsbegeleiding

Hypnose en bevallen

Dit is zwangerschapsbegeleiding voor vrouwen die willen leren om met behulp van hypnose te bevallen.

Hypnotherapie voor zwangeren wordt gegeven door een hypnotherapeut.

Hypnose is een diepe ontspanning, waarbij de persoon sterk op zichzelf geconcentreerd is. Het wordt wel vergeleken met het ingespannen naar een film kijken: ook dan kan het zijn dat je zo verdiept bent, dat je het niet hoort als iemand iets tegen je zegt. In zwangerschapsbegeleiding met hypnose leer je goed en diep te ontspannen op een simpele en doeltreffende manier die iedere zwangere goed tijdens de bevalling toe kan passen.
Elke hypnose is een zelfhypnose. Je leert hoe je zelf in hypnose gaat en er weer uitkomt. Door zelfhypnose te leren toepassen, kun je op een simpele en doeltreffende manier goed en diep ontspannen. Hierdoor kun je beter met de weeën omgaan, je hebt meer controle over hoe je met de weeën omgaat.

De ontsluitingsfase verloopt over het algemeen sneller en de pijn wordt vaak minder hevig ervaren.

In tegenstelling tot wat veel mensen ten onrechte denken, beleef je de bevalling zeer bewust.

De bedoeling is dat je de bevalling op een prettige, fijne manier beleeft en er met een goed gevoel op terug zult kijken. Dit geldt zowel voor de vrouw die bevalt, als voor haar partner die het meebeleeft.

 

De zwangerschapsbegeleiding

De zwangerschapsbegeleiding kan je samen met je partner doen, maar je kan eventueel ook alleen komen. Het is fijn als je partner tenminste 1 keer meekomt, omdat hij dan leert hoe hij jou tijdens de bevalling heel gericht kan helpen en steunen.

Vanaf ongeveer 24 weken zwangerschap kun je met de zwangerschapsbegeleiding starten. Voor vrouwen die veel last hebben van vervelende zwangerschapsklachten (zoals bijvoorbeeld slaapstoornissen, misselijkheid of pijn) kan het zinvol zijn om eerder te beginnen. Dit omdat hypnose hier een goede invloed op heeft. Dit geldt ook voor vrouwen die (extreem) angstig zijn en erg tegen de  bevalling opzien, om welke reden dan ook.

Bij onze eerste afspraak start ik met een uitgebreide intake. Ik zal je dan van alles vragen over deze zwangerschap en ook over eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen.

Ook wil ik graag weten hoe je tegen de bevalling aankijkt. Zie je er tegenop of juist niet? Ben je erg bang en/of heb je bepaalde ervaringen waar je met betrekking tot de bevalling last van hebt? Etcetera.

Daarna ga je kennismaken met hypnose. En zal ik je leren hoe je zelf op een simpele manier in hypnose kunt, zodat je dat zelf kan toepassen. Je zult merken dat je hierdoor snel en diep kan ontspannen.

Daarnaast zal ik tijdens de zwangerschapsbegeleiding allerlei informatie geven en aandacht besteden aan ademhalingsoefeningen, houdingen om de weeën in op te vangen en het aandeel van je partner hierbij. Ook wordt er tijdens de zwangerschapsbegeleiding aandacht besteed aan het contact maken met je kind.

Aangezien het gaat om individuele zwangerschapsbegeleiding is de inhoud erg flexibel en kan voor iedereen het accent anders liggen afhankelijk van achtergrond en wensen. Zwangerschapsbegeleiding op maat dus!

Voor ervaringen klik hier.